GWS Technology Kft.


Go to content

Napkollektor


Napkollektorok

A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő vízmelegítésre és előfűtésre használható hőenergiát. A működési elve nagyon egyszerű; a napkollektorokkal a napsugárzást begyűjtjük és átadjuk egy hőelnyelő felületre, majd ez felmelegíti a hőelnyelő felület mentén áramló (fagyálló) folyadékot, amely hőcserélőbe vezetve vizet melegít a szekunder oldalon. A napkollektorok legfontosabb eleme az elnyelő lemez más néven az abszorber. Ennek feladata a napsugárzás elnyelése és valamint az elnyelt hő átadása a kollektorban keringő munkaközegnek. A napsugárzást minden fekete színű és matt felületű anyag jó hatásfokkal elnyeli, azonban ha környezeti hőmérséklet fölé melegednek, maguk is sugárzóvá válnak, ami veszteséget jelent. A Napkollektorokat 2 nagy csoportba tudjuk sorolni. Vannak a sík-kollektorok és a vákuumcsöves kollektorok. Tapasztalatok alapján a sík-kollektorok hatásfoka jóval kisebb a vákuumcsöves kollektorokkal szemben. Amíg a vákuumcsöves kollektor szórt (diffúz) fényben is jó hatásfokkal dolgozik addig a sík-kollektor már szinte semmi energiát nem tud hasznosítani. Ezért fűtésrásegítésre és medence fűtésre javasolt vákuumcsöves napkollektort alkalmazni.
Melegvíz készítés

A napkollektoros rendszer használati melegvízellátásra jóval magasabb hatásfokkal (75-85%) alkalmazható, mint fűtésre. Ideális családi házak, társasházak, szállodák, panziók és üzemi konyhák ellátására. Tapasztalatok szerint 1m2 napkollektor felülettel körülbelül 50 liter 50şC-os melegvízet lehet előállítani.


Fűtésrásegítés

1m2 napkollektorral 4-5m2 épület felület fűtésére lehet hatékonyan rásegíteni (15-40%). Mivel kihasználtsága nem olyan magas, mint pl. a medence fűtés (70-90%) vagy a melegvíz ellátás esetében, így érdemes alacsonyabb beruházási költségű megoldásokkal kombinálni, mint pl. levegős hőszivattyú vagy vízteres kandalló. A napkollektoros fűtésrásegítést leginkább a padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés esetében célszerű alkalmazni.Részletesebb leírást olvashatnak a vákuumcsöves, ill. a sík-kollektor címszó alatt.


A napsugárzás eloszlása Magyarországon

Napsugárzássik-kollektor
vacuum

Back to content | Back to main menu